Sinus Lifting İşlemi Nedir ?
Sinüslerin sarkması nedeniyle kemik hacminde azalma yaşayan bir hastaya implant tedavisi uygulanacaksa, ek olarak öncelikle “Sinüs Lifting (Sinus Tabanı Yükseltme) ” adı verilen bir cerrahi müdahale uygulanır.
Maksiller sinüs üst çenemizin hemen üzerinde, azı dişlerimize yakın bir bölgede yer alan anatomik hava boşluklarına verilen isimdir. Bu boşlukların görevi ses oluşumu ve kafa ağırlığının azaltılmasını sağlamaktır. Özellikle bölgedeki dişlerin kaybının ardından sinüs boşluklarının ağız boşluğuna doğru aşağıya sarktığı durumlarda kemik yüksekliğinde kayıplar oluşur. Bu kemik kayıpları doğal bir süreç olarak görülebilir ancak implant tedavisi öncesi sorun oluşturur.
Sinüslerin sarkması nedeniyle kemik hacminde azalma yaşayan bir hastaya implant tedavisi uygulanacaksa, ek olarak öncelikle “Sinüs Lifting (Sinus Tabanı Yükseltme) ” adı verilen bir cerrahi müdahale uygulanır. Sinüs lifting, aşağı sarkmış sinüs boşluklarını kemik tozu ile doldurularak bu bölgelerde kemiği eski haline getirmek ve implant tedavisi uygulayabilmek amacıyla kullanılmaktadır.
Bu işlem ile tüm yüzeyi tamamen kemik içerisine yerleştirilmesi gereken implantın boyu ve genişliği için yeterli üç boyutlu kemik hacmi elde edilmiş olunur. Yeterli kemik hacmi elde edildikten sonra implant uygulamasına geçilir.
Sinüs lifting gerektiren implant tedavilerinde konunun uzmanları olan çene cerrahlarının tedaviyi gerçekleştirilmesi son derece önemlidir. Sinüs lifting işlemi implant işlemine benzer şekilde lokal anestezi (bölgesel uyuşturma) ile yapılır.
Mevcut kemik yüksekliği ve sinüs ilişkisine göre işlem implant uygulaması ile aynı anda tek aşamalı ya da önce kemik iyileşmesinin beklenip daha sonra implant yerleştirilmesini içeren iki aşamalı sistemde uygulanabilir. Tek aşamalı sinüs lift uygulaması implant iyileşme süresini 1-2 ay daha artırırken, iki aşamalı sistemde öncelike sinüs lifting işlemi yapılarak 5 ay kemik oluşumu beklenir ve daha sonra implant uygulanacağı için 5 aylık bir ek iyileşme süresi gerektirir.
Kemik yüksekliğinin yalnızca 2-3 mm kadar eksik olduğu durumlarda “Kapalı Sinüs Tabenı Yükseltme/Sıkıştırma” işlemi de tercih edilebilir. Bu yöntemde mevcut kemik, özel aletler yardımıyla sinüse doğru sıkıştırılarak ek 2-3 mmlik yükseklik elde edilebilir. Bu işlem implant uygulaması ile eş zamanlı uygulanır. Daha büyük miktarda kemik yüksekliği ihtiyacı için ise mutlaka kemik tozununda kullanıldığı açık teknik tercih edilmelidir.
Doç. Dr. Utkan Kamil AKYOL
Diş Hekimi-Ağız, Diş ve Çene Cerrahisi Uzmanı