Dental İmplant Uygulamaları
Dental implant tedavisi, eksik bir dişi değiştirmek için gerçekleştirilir. Kolayca çıkarabileceğiniz takma diş protezlerinin aksine, dental implantlar çene kemiğinize bir dizi küçük ameliyatla yerleştirilir.
Dental implant, vidaya benzeyen bir metal parçasıdır. Eksik dişin köklerinin bulunduğu çeneye konur. Zamanla kemik implantın etrafında büyür ve yerinde kalmasına yardımcı olur.
Yapay bir diş veya taç, daha sonra eksik dişin bıraktığı boşluğu doldurmak için metale tutturulur. Taç, diğer dişlerinizin büyüklüğü, şekli ve rengi gibi görünmesi için özel olarak hazırlanır. Diş implantları ayrıca bir diş köprüsünü veya takma dişleri yerinde tutmak için de kullanılabilir.
Eksik bir veya daha fazla dişiniz varsa, dental implant eksik dişleri değiştirmek için bir seçenek olabilir. Genel olarak, diş implantı aşağıdaki durumlarda uygun olabilir:
- Tamamen büyümüş, sağlıklı bir çene kemiğine sahip olmak
- Dişeti hastalığı bulunmaması
- Kemik iyileşmesini etkileyen şartların olmaması
Dental implant genellikle birkaç ay boyunca, bir dizi küçük ameliyat ve testle yapılır. Öncesinde kapsamlı bir muayene için röntgen ve tarama görüntülerine sahip olmanız gerekir. Dental implantı çene kemiğinize yerleştirmek için küçük bir ameliyat geçireceksiniz. Ameliyat sırasında ağrı hissetmemeniz için genellikle anestezi yapılır.
Birkaç ay boyunca kemiğin diş implantı etrafında büyümesi beklenir ve ardından ağız kalıbı alınarak implant üzerine yerleştirilecek yapay dişler hazırlanır.
İmplant Yapımı İçin Yaş Sınırı Var Mıdır?
İmplant yapımı için bir yaş sınırı yoktur. Yalnız genç bireylerde (kızlarda 16,17 erkeklerde 18) kemik gelişiminin tamamlanmış olması gerekmektedir. Erişkinlerde ise yaş sınırı yoktur. İmplant uygulanacak hastaların bazı kriterler uygun olması gerekmektedir. Bunlar; diş eksikliği olan bölgedeki kemiğin yapısı ve miktarı, hastanın ağız bakımının iyi olması, dişeti problemleri ve iyileşmeyi olumsuz etkileyecek bir sistemik hastalığının bulunmamasıdır.
Bütün Diş İmplantları Başarılı Mıdır?
İmplantın başarısı için doğru teşhis ve planlama çok önemlidir. Diş hekimi implant için hastasını klinik ve radyografik muayeneden geçirdikten sonra belirli uzunluk ve çaptaki implantların yerleştirilebilmesi için uygun genişlik ve derinliğe sahip çene yapılarının olup olmadığını inceler. Bazı durumlarda çene kemiğini uygun hale getirmek için ileri cerrahi teknikleri gerekebilir. Bu işlemler bittikten sonra implantın kemiğe yerleştirilmesi için gereken cerrahi girişim yapılır.
İmplantların başarılı olabilmesi için genel sağlık durumunun iyi olması, ağız hijyeninin yüksek düzeyde olması, dokuda yeterli bir iyileşme potansiyelini bulunması, implantın yerleşimi için doğru teşhis ve planlama yapılması gereklidir. Bunun yanında hekim tarafından uygun cerrahi ve uygun protez yapılmış olması da önemli bir konudur. Aşırı alkol ve sigara kullanılması implant başarısını olumsuz etkiler.
İmplant Uygulaması Sonrası Dönem Ve Ağız Bakımı
Operasyon sonrası implant ile kemiğin kaynaşması için 8 hafta beklenir. İyileşme sürecinden sonra diş hekimi implanta protez parçasını bağlar, böylece kemik içerisine yerleştirilen sabit bir yapıya bağlı ve doğal dişi aynen taklit eden bir yapı elde edilmiş olur. Bu yapı üzerine de sabit ve hareketli protez için gerekli işlemler yapılıp protez aşaması tamamlanır.
Dental İmplant Sonrası Neler Beklenir?
Herhangi bir küçük ameliyattan sonra diş etleriniz ve yüzünüzde morluk, acı ve şişlik olabilir. Ayrıca dişetlerinde kanama olabilir. Diş implantı bölgesinin iyileşmesini sağlamak için yumuşak yiyecekler yemeniz gerekebilir.
Dental implant için özel bir bakım gerekmez. Dişlerinizi fırçalayarak ve diş ipi kullanarak temiz tutmanız ve düzenli diş muayeneleri yaptırmanız tavsiye edilir.
Dental implant tedavisi, eksik dişleri değiştirmek için uzun vadeli bir çözümdür.
Dental implant uygulaması, doğrudan çene kemiğinize yerleştirilir ve eksik diş kökünü değiştirmek için titanyum vidalar kullanılır. Uygulandıktan sonra implantı çevreleyen kemik, implantı sağlam bir şekilde yerinde tutarak yavaşça yeri yerine kaynayacaktır.
Dental implant tedavisi sırasında tek bir dişe ya da birden fazla dişe uygulama yapılabilir. Aynı tedavi seansında birkaç implantın takılması mümkündür. Çok az dişiniz varsa veya hiç yoksa dental implant uygulaması tek bir günde yapılabilir.
Dental İmplant Uygulamasının Faydaları
İnsanların eksik dişleri varsa kendilerini bilinçli kötü hissetmesi normaldir. İmplant tedavisi ile güveninizi geri kazanabilir ve güzel bir gülüşe sahip olabilirsiniz. İnsanların implant uygulamasını seçmelerinin nedenlerinden biri, protezlerden daha kalıcı bir seçenek olmalarıdır. Dental implantlara düzgün bir şekilde özen gösterdiğiniz sürece, doğal dişler kadar uzun süre dayanabilirler. Takma dişler yaklaşık beş ile 10 yıl ömre sahiptir. Ağzınıza tam olarak oturdukları için, zamanla ağzınız şekil değiştirdikçe rahatsız hissetmenize neden olabilirler.
Mevcut dişlerinize zarar vermekten kaçınmak istiyorsanız, dental implant uygulamaları tercih edilecek uygun bir seçenektir. İnsanlar köprülere sahip olmayı seçebilir çünkü bazı durumlarda implantlardan daha az karmaşık bir işlemdir. En belirgin implant faydaları şu şekildedir:
- Doğru çiğneme ve konuşma becerisi
- Yüz estetiğinin restorasyonu
- Kalan çene kemiği yapısının korunması
- Dişlerin doğal görünümünün ve fonksiyonunun geri kazanılması
- Artan güven ve özgüven
Zigomatik İmplant Nedir?
Zigomatik implant klasik implantlardan daha farklıdır. Daha büyük bir implanttır. Zigomatik implant üst çenede hiç implant yapılmayan hastalarda uygulanan bir yöntemdir. Çok ileri derece kemik erimesi olan hastalara uygulanan bir implant yöntemidir. Normal implantlar 8-10-12 uzunluğundayken zigomatik implant 30 ile 50 mm arasında değişmektedirler.
Zigomatik implantlar çok özel yüzeye sahip farklı bir implant sistemidir. Zigomatik implantların yapılacağı yer şu sebeple
çok özel bir yerdir; çünkü üst çenede çok ileri seviyede kemik erimesi olmuş hastalarda, ufak bir implant bile yapılamayan hastalarda, kullanılan bir yöntemdir.
Zigomatik kemik aslında elmacık kemik dediğimiz kemiğin içine yapılan implant sistemidir. Zigomatik kemik üst çene kemiğini bağlayan kemiktir. Çok sert bir kemik olması da kaçınılmazdır. Üst çene kemiğinde implant yapılacak yerde yeterli alan yoksa zigomatik kemikten faydalanılabilir. Zigomatik kemik üst çene bölgesinde uzun bir mesafe olduğu için, bu bölgelere 30 mm’lik 40 mm’lik uzun zigomatik implant yerleştirilir.
Zigomatik İmplantlar Kimlerde Kullanılır?
Zigomatik implant genelde uzun yıllar takıp çıkarmalı yani total protez kullanmış kişilerde kullanılıyor. Bu hastalar uzun süre dişsiz kaldığı için, kemik tamamen erime noktasına gelmiş olacaktır. İmplant yapılamayacak durumdadır, kemik greftleri ile implant yapamacağımız kadar erimiş durumdadırlar. Bu gibi durumlarda takıp çıkarılan protezleri bile zor kullandığı dönemlerde bu hastalara uygulanır veya son zamanlarda çok sık rastlanan erken yaşta diş kayıpları olan, genetik sorunlardan dolayı yaşanan hastalıklardan dolayı dişlerini kaybetmiş hastalarda da kullanılır. İmplant yapmaya üst çenesinde elverişli olmadığı söylenen her hastaya zigomatik implantlar uygulanabilir.
Zigomatik İmplantlar İşlemleri Nasıl Yapılır?
Hasta ilk geldiğinde volumetrik dental tomografiler çekilir. Çene kemiği yapısı tespit edilir. Zigomatik kemiğin, üst çeneye olan mesafesi tespit edilir. Buna göre implant ayarlamaları yapılır. Daha sonra hastaya ameliyat sonrasında dişlerinin ne şekilde olacağını göstermek amacıyla protez hazırlanır. Hastamız bu diş görümünü beğendiği zaman bu dişler bilgisayar ortamına 3 boyutlu olarak aktarılır. Sonraki işlemde ise hastamızın gerekli tahlilleri yapılarak ameliyata alınır. Genel anestezi ile yaklaşık 2 saat süren operasyon ile üst çeneye zigomatik implantlar yerleştirilir.
Normal dişlerimize uyguladığımız bakımdan farklı ve hassas bakım uygulaması yapılmalıdır. Kişilere özel diş fırçası önerilir. Hastaların, 6 ayda veya senede 1 kere kontrollere gelmeleri gerekmektedir.
Doç. Dr. Utkan Kamil AKYOL
Diş Hekimi-Ağız, Diş ve Çene Cerrahisi Uzmanı