Osteoporoz, Paget hastalığı, kanser ile ilişkili hiperkalsemi, metastatik kemik hastalıkları ve menopoz sonrası kemik hastalıklarının tedavisinde; bisfosfonatlar denilen ilaç grubunun kullanımı yaygındır. Ortopedistler, fizik tedavi ve dâhiliye uzmanlarınca reçete edilebilen bu ilaçlar; çene kemiklerinin ölümüne neden olarak çene nekrozu dediğimiz durumun ortaya çıkmasına neden olur. Temel mekanizması; bifosfonatların kemik yıkımını azaltması sonucu kemik beslenmesinin bozulmasıdır.
Bifosfonata bağlı osteonekroz çene (BRONJ), nekrotik kemik açığa çıkmış olabilir ve bu durum ciddi komplikasyonlara yol açabilir; bu ilaçların vücuttan atılması 20 yıldan daha az değildir.
Bifosfonat kullanan hastalarda, yeterli tanı ve hazırlık olmaksızın yapılan bir diş çekimi sonucunda bile hastanın tüm çene kemiğini kaybettiği vakaları görmekteyiz. BRONJ tedavi edilemediği takdirde hastanın konforu ve genel sağlık durumu çok ciddi etkilenmektedir.
Akılcı çene cerrahi müdahaleleri, antibiyotik tedavisi, hiperbarik oksijen tedavisi ve topikal ağız gargaraların kullanımı, lazer biositümülasyon tedavilerine güzel cevaplar alabilmekteyiz.
Doç. Dr. Utkan Kamil AKYOL
Diş Hekimi-Ağız, Diş ve Çene Cerrahisi Uzmanı