Kemik Ogmentasyonu Nedir?
Diş çekimlerinden sonra, uzun dönemde karşılaşılan en büyük problemlerden biri çene kemiklerinde görülen erimedir. Diş kayıplarının tedavisi, implant uygulamaları ile giderilecekse kemik yüksekliği ve hacmi daha da önem kazanır. İmplant uygulaması, belirli yükseklikte ve kalınlıkta kemik varlığını gerektirir.
Erken yaşta diş kayıpları ya da yoğun dişeti iltihabı sonucu kemik hacminde oluşan azalmaları kemik onarımları ile giderilebilir. Bu onarımlar, hastaların kendi vücutlarından alınan kemik ile gerçekleştirilebildiği gibi, inorganik materyaller ya da sentetik materyaller de aynı amaçla uygulanabilir. Çene cerrahisindeki gelişmelerin en önemlilerinden biri de bu uygulamaların kolaylaşması, hızlanması ve güvenliğinin artmasıdır.
İmplant uygulamasının başarısını sağlayan en önemli faktör, uygulamanın yapılacağı bölgedeki çene kemiğinin yeterli miktarda, yoğun, sert ve sağlam olmasıdır. Kemik miktarının az olduğu durumlarda dişetinin üzerinden açılan bir alandan kemik eklemesi yapılır. Bu sayede kemik dokusunun hem yüksekliğinde hem de kalınlığında implant uygulaması için gerekli olan kemik hacmi sağlanır. Bu işleme “kemik ogmentasyonu” adı verilir. Kemik ogmetasyonu sayesinde artık geçmişte implant uygulanamayan pek çok olguda artık başarılı implant uygulamaları yapılabilmektedir.
İmplant planlanan kemik bölgesinde kemik kalınlığının ve/veya yüksekliğinin az olması durumlarında rejeneratif kemik cerrahileri ile istenilen kemik miktarlarına ulaşılabilmektedir.
Bu amaçla uygulanan kemik greftleme operasyonlarında implant yerleştirilmesi planlanan çene bölgesine cerrahi olarak hastanın kendi kemiklerinden alınan (otojen) ya da sentetik olarak üretilen kemik greftleri yerleştirilir. Hastanın kendi kemiğinin kullanıldığı otojen greftlemelerde verici kemik kaynağı olarak çene kemikleri, kalça kemiği (iliak kemik) ya da tibia (kaval) kemiğinden alınan blok yada granül haldeki kemik kullanılabilir.
Kemik Ogmentasyonu Çeşitleri
- Sert doku greftleri: Ogmentasyon nasıl yapılır sorusuna 2 farklı cevap verilebilir. Kemik ve yumuşak doku takviyesi olarak ayrılan ogmentasyon işleminde kemik kaybının ileri olduğu durumlarda sert doku grefti dediğimiz takviye işlemi gerçekleştirilir. Kişinin kendisinden ya da diğer canlı kaynaklardan kemik elde edilir. Sentetik bazı minerallerden yapay olarak da kemik tozu ve blokları elde edilip hastalara uygulanabilmektedir. Ogmentasyon uygulaması için hastaya göre seçim yapılır.
- Yumuşak doku greftleri: Kemik ogmentasyonu dışında yumuşak doku greftiyle birlikte diş eti çekilmeleri ve diş köklerindeki problemler giderilmektedir. Ağzın farklı bir bölgesinden alınan yumuşak doku parçasıyla örtülmesi olan bu işlemde hastanın diş tedavileri için gerekli alt yapı oluşturulmuş oluyor. Böylece ogmentasyon için yeterli kemikle tedavi yapılabiliyor.
Ağız, Diş ve Çene Cerrahisinde Ogmentasyon Avantajı
Ogmentasyon yöntemi, implant uygulamasının başarısını arttırmaktadır. Bölgedeki çene kemiğinin yeterli miktarda, yoğun, sert ve sağlam olmasını sağlayan ogmentasyon, geçmişte implant uygulanamayan pek çok olguda artık başarı elde edilmesini sağlamaktadır. Ogmentasyon yöntemi, implant planlanan kemik bölgesinde kemik kalınlığının yeterli görülmemesi halinde doku ve kemik takviyesi ile doktora ve hastaya avantaj sağlamaktadır.
Hastanın kendi kemiklerinden alınan (otojen) ya da sentetik olarak üretilen kemik greftlerinin yerleştirilmesiyle uygulanan ogmentasyon işleminde çene kemikleri, kalça kemiği (iliak kemik) ya da tibia (kaval) kemiğinden alınan blok yada granül haldeki kemik kullanılabilir. Böylece istenen tedavi için ağız sağlığı oluşturulmuş olur.
Doç. Dr. Utkan Kamil AKYOL
Diş Hekimi-Ağız, Diş ve Çene Cerrahisi Uzmanı